VACCINATIES

Voor katten
vaccinatie verplicht bij verblijf in het poezenhotel Beparode

Niesziekte

Een virusziekte van de bovenste luchtwegen waarbij meerdere micro-organismen een rol kunnen spelen. De belangrijkste verwekkers zijn het Rhinotracheitis- en Calicivirus. Verspreiding: direct contact, via uitademingslucht.

vaccinatie verplicht bij verblijf in het poezenhotel Beparode

Kattenziekte-Panleukopenie

Een virusziekte die veel sterfte bij katten van alle leeftijden (vooral kittens) kan geven. De ziekte gaat veelal gepaard met braken en diarree. Verspreiding: via ontlasting.

neusdruppels

Bordetella

Een bacterie die een rol kan spelen in het niesziektecomplex. Verspreiding: via de uitademingslucht.

Onder bepaalde omstandigheden kan een vaccin niet of onvoldoende werken, bijvoorbeeld:
E

Wanneer het dier reeds is besmet door de ziekteverwekker

E

Bij een niet-gezond dier (slechte conditie, parasieten)

E

Door erfelijke oorzaken waardoor het dier niet optimaal reageert

E

Na toediening van bepaalde geneesmiddelen

Als de afweer van het lichaam onvoldoende is, kan het dier ziek worden. Bijvoorbeeld door stress, andere omgeving of met meerdere katten in een pension.

ALGEMENE INFORMATIE OVER VACCINATIES

Veel ziekten kunnen voorkomen worden door regelmatige enting van uw kat. Bij sommige ziekten is alléén preventie mogelijk. Het lichaam reageert na besmetting door een ziekteverwekker, zoals een virus of bacterie, door de enting worden er afweerstoffen antistoffen) gemaakt tegen de ziekteverwekker. Als de afweer van het lichaam onvoldoende is, kan het dier ziek worden. Bijvoorbeeld door stress, andere omgeving of met meerdere katten in een pension.

Door nu een dier een vaccin toe te dienen wordt een bescherming (immuniteit) opgebouwd, terwijl het dier zelf niet ziek wordt. Alleen gezonde dieren kunnen dit optimaal. Het vaccin kan bestaan uit dode of verzwakte ziekteverwekkers en moet soms meerdere malen achtereen gegeven worden. Na verloop van tijd neemt de bescherming geleidelijk af, daarom is regelmatig hervaccineren noodzakelijk. Advies van ons is om bijvoorbeeld in mei te enten zodat tijdens het hoogseizoen uw kat optimaal beschermd is.

Jonge dieren zijn vatbaarder voor ziekten dan oudere. Hoewel zij van de moeder afweerstoffen meekrijgen, werken deze vrij kort (ongeveer 3 maanden) Tegenwoordig bestaat er voor de kat een goede vaccinatie tegen Bordetella-bacterie (Bb). De katten worden geënt door een zeer kleine dosis (0.2ml) suspensie in de neus te druppelen. De bescherming is het beste op de plaats waar de infectie plaatsvindt, namelijk het slijmvlies van de neus zelf. De katten worden besmet met een verzwakte stam en na 72 uur is er al bescherming aanwezig.

U kunt de neusdruppel vaccinatie tegelijk met de andere vaccinaties laten geven. Sommige artsen enten alles apart. Daardoor kan het voorkomen dat de kattenziekte vaccinatie 2 jaar geldig is maar niesziekte voor ons hotel 10 maand en bordetella is jaarlijks.